Forfatter av House of Math bloggartikkelAstrid Heimsjø · 

Hvordan kombinere skole og jobb

Ung barista som serverer kaffe

Jobb ved siden av skole eller studie er perfekt for deg som ønsker både en ekstra inntektskilde og en verdifull jobberfaring. Likevel er det ingen hemmelighet at det kan være utfordrende å kombinere skole og jobb, spesielt i perioder der skolearbeidet krever mye. I denne artikkelen finner du tips til å håndtere nettopp dette!

Jobb effektivt

Sørg for at du jobber effektivt når du gjør skolearbeid! De fleste elever og studenter kjenner seg nok igjen i opplevelsen av at man har sittet og jobbet med skole i mange timer, men likevel ikke fått gjort noe særlig. Det er ofte mange distraksjoner på skolen, og kombinert med en manglende plan for skolearbeidet fører dette ofte til ineffektivt arbeid. Du kan lese om teknikker for å unngå distraksjoner her. Dersom du finner ut hvordan du kan jobbe mest mulig effektivt med skole, kan du spare mye tid! Et godt tips er å sette deg konkrete mål og legge en plan for hvordan disse skal nås. Sett deg mål for hvilke deler av pensum du vil lese hver måned, hver uke, og til slutt hver leseøkt. Tenk også gjennom hva som bidrar til at du arbeider fokusert, og hva som distraherer deg. Jobber du best alene eller sammen med andre? Hvor ofte trenger du en pause for å fokusere best mulig? Jobber du mer eller mindre effektivt av å ha det helt stille rundt deg? Ved å reflektere rundt dette og i tillegg legge konkrete planer for lesingen, vil skolearbeidet ditt trolig bli mer effektivt, og det vil ikke ta mer tid enn nødvendig. Dermed frigis mer tid til jobb og fritid!

Sett grenser

Det er viktig å gjøre tiltak for at skolen ikke tar mer tid enn nødvendig. For de fleste vil det likevel være aller viktigst å ikke la jobben gå utover skolearbeidet. Vi går på skolen for å lære, og dersom en jobb hindrer oss i dette er det ikke sikkert den er verdt det. Et viktig tips til deg som kombinerer skole og jobb er å sette klare grenser på jobben. Tenk gjennom hvor mye du realistisk sett har tid og energi til å jobbe, og vær åpen om dette allerede på jobbintervjuet. Husk at du som arbeidstaker har rettigheter, og at du ikke skal jobbe mer enn det som er avtalt i kontrakten din. Informer også arbeidsgiveren din så tidlig som mulig om perioder der skolen krever mer tid enn normalt, slik som eksamensperioder. Arbeidsgivere som ansetter elever og studenter er klar over at eksamensperioder begrenser arbeidskapasiteten, og vil ofte forsøke å ta hensyn til dette. Det kan være en god løsning å øke arbeidsmengden i skoleferier, og jobbe litt mindre parallelt med skolen. For mange elever og studenter fungerer det godt å kun jobbe i sommerferien, for eksempel gjennom et internship, og tjene opp penger til det påfølgende året. Tenk gjennom hva som passer din hverdag og dine behov før du søker jobb, og vær åpen om kapasitetsnivået ditt!

Balanse i hverdagen

Vi skal alle ut i arbeidslivet etter endt skolegang, og det er en fordel å være forberedt på noe av det som venter. Å kombinere skole og jobb er også en god måte å trene seg på å prioritere og å bruke tiden effektivt. En deltidsjobb vil løfte CV-en din et hakk eller to, og fordelen er ekstra stor dersom deltidsjobben er innen fagområdet du ønsker å jobbe med etter endt skolegang. Dersom du er spesielt interessert i en spesifikk bransje eller bedrift kan det være lurt å sjekke ut om de lyser ut noen deltidsstillinger på deres nettside (her er vår). Dette kan gi deg en sjanse til å få både et innblikk i og en fot innenfor bransjen du ønsker å jobbe i! Det er altså en rekke fordeler ved å jobbe ved siden av skolen, men ikke glem at fritid og sosialt liv også er viktig for å klare å prestere. Å finne en balanse er viktig for det meste i livet, og dette gjelder så absolutt kombinering av skole, jobb, og de andre delene av hverdagen også!

Privatundervisning

  • Personlig oppfølging
  • Tilpasset læringsplan
  • Skreddersydd coaching
  • Fleksibel timeplan
  • Digitalt eller fysisk

Fra - per time

Bestill

Videochat med privatlærer

  • Live videochat med privatlærer
  • 15 minutter ekspresshjelp
  • Åpent hver dag
  • Velg mellom norsk- eller engelsktalende privatlærere

- per økt

Bestill

Chat med privatlærer

  • Døgnåpen live chat med privatlærer
  • Umiddelbar mattehjelp
  • Pensum fra 1.-13. trinn

Gratis!